top

Om danske begravelser og bisættelser

begravelse: jordfæstning af kiste. bisættelse: kremering før urnenedsættelse.

Langt de fleste bliver bisat. Ofte bliver der afholdt en handling ved kisten, hvorefter den bliver båret ud til rustvognen og kørt til krematorium eller kirkegård ved en begravelse. Kisten bliver jordfæstet, mens askeurnen bliver nedsat på fællesgrav eller familiegravsted – eller udleveres til askespredning over havet.

Ønsker I en kistebegravelse, bærer vi kisten direkte fra højtideligheden i kirken eller på kapellet til gravpladsen. Her bliver kisten jordfæstet. I skal ikke bruge urne eller krematorium, men til gengæld vil kirkegårdens udgifter være væsentligt højere end ved bisættelse.

Et kistegravsted (3 m2 i 20 år) koster i gennemsnit 11.703 kr. for medlemmer af Folkekirken og 17.500 kr. for ikke-medlemmer.

Ved en bisættelse bliver kisten ofte båret ud til rustvognen, hvorefter den bliver kørt til det lokale krematorium. Urnen er i løbet af 14 dage klar til nedsættelse på gravsted (1 m2 i 10 år), der i gennemsnit koster 4.134 kr. for medlemmer af Folkekirken, og 7.598 kr. for ikke-medlemmer.

Prisforskellen handler primært om størrelsen af gravstedet, fredningsperioden (min. 20 år ved kister og min. 10 år ved urner) samt omfanget af det fysiske gravearbejde. Adgang til et familiegravstedet kan dog også have stor indflydelse på gravstedsprisen

Er dødsfaldet sket på plejehjem eller hospice eller i hjemmet, kan vi være fremme inden for en time til  samtale og/eller ilægning i ønskede kiste. Uanset om I har bestilt online eller ved samtale, har vi altid et møde, inden rustvognen kører til det lokale kapel.

Er dødsfaldet sket på hospital, og ønske I hjemmebesøg og en personlig samtale, vil vi på mødet få alle detaljer for begravelseshandlingen på plads. På dagen for den arrangerede handling lægger vi i kiste på hospitalets kapel og kører til ceremonistedet.

Hvis I ønsker en kirkelig handling, kan den foregå fra den lokale kirke eller kapellet. Din lokale bedemand vil arrangere alt med kirken og aftale en samtale med præsten på jeres vegne. På dagen for selve højtideligheden styrer præsten alt i forbindelse med handlingen samt kor og organist, uanset om I er i kirken eller på kapellet.

Hvis I vælger en borgerlig ceremoni uden præst, vil den ofte foregå på kirkegårdens eller krematoriets kapel, hvor familien selv forestår handlingen. Det er også muligt at gøre det på en privat adresse eller et plejehjem. Der er intet krav om, at der skal afholdes en handling før jordfæstelsen eller kremeringen, hvis dette ikke var i afdødes ånd.

Begravelseshjælp

Bedemanden kan ansøge om op til 11.200 kr. i tilskud

Bedemandens pris vil i gennemsnit være 11.161 kr., mens kirkegården som minimum vil koste 6.500 kr. Ønsker I også blomster, afholdelse af en mindesammenkomst efter handlingen og gravsten (eller opdatering af eksisterende gravsten), vil de samlede begravelsesudgifter nemt passere 20-25.000 kr.. Bedemanden ordner alt i forbindelse med ansøgningen og hjælper med udbetalingen af korrekt begravelseshjælp.

 

Enlig uden børn

Op til 11.650 kr.

Hvis afdøde var enlig og ikke efterlader sig børn under 18 år, nedsættes begravelseshjælpen, hvis afdødes formue overstiger 18.800kr. (2019). Er afdødes formue over 30.000 kr. (2019), bortfalder begravelseshjælpen helt.

 

Ægtefælle/partner

Op til 25.246 kr.

Hvis afdøde efterlader sig børn under 18 år eller ægtefælle, nedsættes begravelses hjælpen, hvis boets samlede formue overstiger 37.500 kr. (2019). Er boets samlede formue over 48.700 kr. (2019), bortfalder begravelseshjælpen helt.

 

Født før 1. april 1957

Få min. 1.050 kr.

Hvis afdøde er født før 1 april 1957, udbetales der altid 1.050 kr. i begravelseshjælp. Dette er uanset formueforhold, og der udbetales via NemKonto til enten familien eller bedemanden.

Efterlevende ægtefælle eller samlever?

Er I ægtefolk, begge pensionister og har delt adresse i mere end de seneste tre år, vil den efterlevende ægtefælle automatisk få dobbelt folkepension udbetalt over de næste tre måneder (efterlevelsespension). Det er den afdøde ægtefælles skattebillet og personlige fradrag, som vil blive brugt til skatteberegning før udbetalingen til den efterlevende ægtefælle/registrerede partner.

Er I derimod papirløst samlevende (min. de seneste tre år), eller er afdøde ikke pensionist, kan den efterlevende søge efterlevelseshjælp, når skifteretten er afsluttet. Er boets fremtidige indtægt på eller under 244.656 kr., kan den efterlevende få maksimal støtte. Støttebeløbet falder gradueret, hvis den fremtidige årlig indtægt er på op til 382.273 kr. før skat. Herover er der ikke mulighed for at søge om efterlevelseshjælp. Det er muligt at ansøge om op til ekstra 14.860 kr. i engangstilskud, som er skattepligtigt efter almindelige skatteregler.

Bestil din lokale bedemand inkl. fuld service

Spar 995 kr. ved at bestille din lokale bedemand online. Søg og vælg din bedemand herunder, og gennemfør vores enkle onlinebestilling. Efterfølgende vil den valgte bedemand kontakte dig telefonisk inden for 15 minutter, så I kan tale hele begravelseshandlingen igennem eller aftale et møde, hvor I gennemgår alle detaljer og ønsker for begravelsen eller bisættelsen.

Gratis rådgivning hos lokale bedemand

Besøg en af vores begravelsesforretninger eller ring for til os. Vælg din bedemand herunder, og besøg den lokale side. Hos Danske Begravelser er et møde altid uforpligtende, så hvis du efterfølgende ønsker en anden løsning, sender vi ingen regning – sådan er det.

Bedemand Maj-Britt og Per Strøm i Dronninglund ved Aalborg

Maj-Britt og Per Strøm
Aalborg og Dronninglund: Ring og aftal en samtale i hele Nordjylland med døgnservice. 

Bedemand Christine Nielsen

Bedemand Christine Nielsen
Hovedstaden: Lad Christine arrangerer ceremonien – klassisk eller uden præst fra kapel.

Bedemand Peter Holm, der har begravelsesforretning i Ørestad på Amager i København

Bedemand Peter Holm Amager, København: Ring hele døgnet og aftal et møde. Dækker hele Storkøbenhavn. 

Bedemand Per Holm
Online: Vi kan være fremme inden for få timer til samtale og dækker hele Danmark.


 

Anmeldelser

Super professionel og rigtig god. Rimelig pris i forhold til andre. Kan varmt anbefales.

Pia Jensen

Når der sker et pludseligt dødsfald i familien, så er det rart at man kan få hjælp af en professionel bedemand.

Børge Christiansen

Perfekt. Alt fungerede som aftalt, hvilket var en stor lettelse i given situation.

J. Jensen